Monday, January 9, 2017

Must auk

Kas on olemas väljapääs mustast august, kui me oleme kord sinna sattunud, küsivad kvantfüüsikud täna üle kogu maailma.
Kindlasti on, vastan neile. Aga kõigepealt tuleb endale randme ümber siduda punane pael, mida mööda on lihtne hiljem august välja ronida. Miks just punane? Esiteks torkab punane värv pimeduses paremini silma, teiseks on punasel värvil oma mütoloogiline tähendus, sümboliseerides ka elujanu, verd, tugevaid emotsioone. Tuletagem meelde selliseid tuntud sõnapaare nagu tulipunane lilleke, tulipunane talleke jne. Võib kasutada ka muid vahendeid, kuid kindlasti ei tohiks köit ümber kaela siduda. See võib musta augu tähenduse muuta vägagi reaalselt tajutavaks. Ei ole soovitav ka puistata teri oma teele, kui olete juba võtnud ette teekonna musta augu suunas. Mäletame ju kõik, mis juhtus Hansukese ja Gretekesega.
Teine oluline küsimus seisneb muidugi selles, kas ja mil määral me oleme endised, kui mustast august eluga tagasi pöördume.
Ma ei tahaks küll kõlada kurjakuulutavalt, kuid sinisilmsetele musta augu ränduritele tahan meelde tuletada, et lähtuvalt kvantfüüsika teooriast ei jää teist palju alles. Vähemalt mitte niipalju, et teie sugulased ja tuttavaid teid ära tunneks. Näiteks võite endise eduka projektijuhi asemel olla kodutu kaltsakas, kellegi koduloom või hoopiski seen. Info teist kui isikust on endiselt säilinud, kuid see on kahjuks lootusetult segi paisatud ja informatsiooni korrastamiseks kulub umbes kaks miljonit aastat. Universumi mastaape arvestades muidugi vaid hetk. Minu isiklik seisukoht on, et parem siis juba jäädagi musta auku, samas teaduse seisukohalt on selline kogemus rännakust kindlasti hindamatu väärtusega.  Kuid tuleb tunnistada, et vähemalt täna seene käest informatsiooni saada on ülimalt problemaatiline.
Ja muidugi on terve rida skeptikuid, kes küsivad, kas must auk on üldse olemas.

Neile ma vastaks relatiivsusteooria printsiibist lähtudes, et kõik on suhteline. Kes usub Jumalat, kes Darwinit, kellele meeldib ema, kellele tütar. Aga kõndida tuleks ikka elu päikselisemas pooles ja parem mitte musta auku sattuda.

No comments:

Post a Comment